Brandwondenpatiënten beklimmen Ventoux tegen de pijn, de frustratie én de schamele terugbetalingen door het Riziv

Ze weten nu al dat ze gaan kruipen, smeken, vloeken, tieren. Maar ze zullen er geraken. In de week van 17 juni rijden tien Belgen met hun op maat gemaakte fiets de Mont Ventoux op. 26 kilometer vechten tegen de berg. De tien zijn allemaal brandwondenpatiënten, zonder noemenswaardige fietservaring en speciaal geselecteerd en begeleid door de Stichting Brandwonden. “Om de wereld te tonen wat we kunnen.” En om diezelfde wereld te laten weten dat patiënten met brandwonden nog te veel in het hoekje zitten waar het Riziv hen niet vindt.


Rookmelders in het gemeentehuis opnieuw beschikbaar

Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen. “Hiermee willen we de drempel voor onze inwoners, om rookmelders aan te schaffen, zo laag mogelijk brengen”, zegt burgemeester Simon Lagrange. De rookmelders waren vanaf maandag 21 oktober te koop in het gemeentehuis van Zulte, maar wegens het overgrote succes waren de 150 stuks bliksemsnel de deur uit. Ondertussen kreeg men een nieuwe lading binnen en zijn de rookmelders weer beschikbaar in het gemeentehuis.


Koop je rookmelder met korting en steun Stichting Brandwonden

Te verkrijgen aan het onthaal - rookmelders zijn verplicht vanaf januari 2020!


Gemeente Pepingen verkoopt rookmelders

Tijdens de gemeenteraad van 24 september stelde de CD&V-fractie voor om een overeenkomst af te sluiten met Stichting Brandwonden om rookmelders in consignatie te nemen en te verkopen aan de inwoners. Het voorstel werd aanvaard.


Nog geen rookmelder? Stichting Brandwonden biedt Vlamingen er eentje aan voor 16 euro

De Stichting Brandwonden biedt in samenwerking met de gemeenten en de brandweer een rookmelder aan voor 16 euro. Tegen 2020 moet in elke Vlaamse woning immers verplicht een rookmelder hangen, meldt de stichting vandaag.


Stad Kortrijk kan niets doen tegen lachgas in nachtwinkel

De stad Kortrijk kan niets doen tegen lachgas dat verkocht wordt in een nachtwinkel in Kortrijk. Dat zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne in een reactie op een foto die genomen is in die nachtwinkel. Daarop zijn gaspatronen voor slagroomspuiten te zien tussen snoepgoed.


Nachtwinkel in Kortrijk verkoopt lachgaspatronen: “Jongeren gebruiken het als roesmiddel”

Op een foto die online werd geplaatst, is te zien hoe gaspatronen in een nachtwinkel in Kortrijk tussen het snoepgoed te koop worden aangeboden. Verboden is het niet, maar sommige jongeren gebruiken lachgas als roesmiddel. “Je kan brandwonden oplopen en het inhaleren zelf is ook niet ongevaarlijk”, waarschuwt Stefaan Lauwaert van de Stichting Brandwonden.


Stichting Brandwonden: "Lachgas tussen snoep? Kan niet!"

De Stichting Brandwonden reageert verontwaardigd op een foto die genomen is in een nachtwinkel in Kortrijk. Daarop zie je gaspatronen voor slagroomspuiten tussen het snoep liggen. Je kunt er niet alleen slagroom mee maken, jongeren inhaleren het lachgas in de patronen ook om in een korte roes te komen. "Gevaarlijk, zeker als je dat vaak doet!", reageert de Stichting Brandwonden. "Het stadsbestuur zou moeten ingrijpen."


Gemeente verkoopt rookmelders

Rookmelders zijn vanaf volgend jaar verplicht in alle woningen in Vlaanderen. De gemeente Kapellen draagt graag haar steentje bij om branden en brandwonden te helpen voorkomen.


Stichting Brandwonden waarschuwt voor gevaarlijk speelgoed: “Zelfgemaakte slime kan brandwonden veroorzaken”

De Stichting Brandwonden waarschuwt ouders om één van de populairste kinderspeeltjes van het moment niet zelf te produceren: zelfgemaakte slime kan namelijk brandwonden veroorzaken.


10.000

Woningbranden per jaar

340.000

Steun aan patiënten

300

Preventie workshops per jaar