Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen. “Hiermee willen we de drempel voor onze inwoners, om rookmelders aan te schaffen, zo laag mogelijk brengen”, zegt burgemeester Simon Lagrange. De rookmelders waren vanaf maandag 21 oktober te koop in het gemeentehuis van Zulte, maar wegens het overgrote succes waren de 150 stuks bliksemsnel de deur uit. Ondertussen kreeg men een nieuwe lading binnen en zijn de rookmelders weer beschikbaar in het gemeentehuis.

Omdat vanaf 1 januari 2020 het verplicht is rookmelders te voorzien in alle woningen op Vlaamse bodem, lanceert het gemeentebestuur van Zulte hieromtrent een campagne om de inwoners te sensibiliseren. Tegelijk wil de gemeente de drempel om rookmelders aan te schaffen, zo laag mogelijk brengen. Vanaf 21 oktober kan je daarom de rookmelders aankopen in het gemeentehuis.

De rookmelders van Stichting Brandwonden worden te koop aangeboden tijdens de openingsuren aan de balie van de diensten Burgerzaken en Vrije Tijd. De kostprijs bedraagt € 16 per stuk. De opbrengst gaat integraal naar het goede doel Stichting Brandwonden.

De ingebouwde lithiumbatterij zorgt ervoor dat de rookmelders tien jaar kunnen gebruikt worden. De bijgeleverde garantiekaart kan worden ingevuld en teruggestuurd. Ook kan je de rookmelders registreren op de website www.brandwonden.be.

Uiterlijk op 1 januari 2020 zullen alle woningen in Vlaanderen over de nodige rookmelders of een rookdetectiesysteem moeten beschikken. De gevolgen als er niet tijdig aan deze verplichting is voldaan, kunnen worden geraadpleegd op de website van Wonen Vlaanderen.

Naomi Gheysens van de Dienst patrimonium en wonen: ‘Een goedwerkende rookmelder is je goedkoopste levensverzekering. Laat ons op die manier samen het ondenkbare voorkomen.’

Bron: Het Nieuwsblad

Rookmelders in het gemeentehuis opnieuw beschikbaar

10.000

Woningbranden per jaar

340.000

Steun aan patiënten

300

Preventie workshops per jaar