Fondue, gourmet of teppanyaki met kerst

Nu iedereen de feestdagen in kleine kring thuis doorbrengt, verwacht de Stichting Brandwonden meer ongevallen met hete fondue-, gourmet- en teppanyaki-toestellen. «Die verhogen het risico op brand en brandwonden», weet brandpreventieadviseur Frank Samson. Zo hou je het veilig.


"Doe de deur dicht": een deur die dicht is kan een groot verschil maken als het brandt

"Doe de deur dicht", dat is de niet mis te verstane boodschap in een nieuwe preventiecampagne die Netwerk Brandweer en tal van partnerorganisaties hebben gelanceerd in het opleidingscentrum voor hulpdiensten Campus Vesta in Ranst.


Experts waarschuwen: Cowboysteak is lekker, maar gevaarlijk om klaar te maken

De cowboysteak of een steak die op een spies boven een open vuur wordt gebakken, wint aan populariteit. Maar, zo waarschuwen artsen, het is niet ongevaarlijk. Alleen in het UZ Gent werden de afgelopen maanden een tiental patiënten opgenomen die zware brandwonden hadden opgelopen tijdens het bakken.


Gemeente Merksplas start met bedeling gratis mondmaskers

Gemeente Merksplas start met bedeling gratis mondmaskers: “Tegen 17 mei moet iedereen er eentje gehad hebben”


Stichting Brandwonden ondersteunen

In het MAC, Spermaliestraat in Middelkerke kun je optische rookmelders aanschaffen met vaste batterij en hiermee meteen ook de preventiecampagne van de Stichting Brandwonden ondersteunen.


Gemeente Middelkerke verkoopt duurzame rookmelders

Vanaf nu kan jein het administratief centrum van Middelkerke duurzame rookmelders kopen. Voor 16 euro per stuk krijg je een optische rookmelder met vaste batterij. Een goeie rookmelder is cruciaal, want daarmee verdubbel je de kans op overleven bij brand. De gemeente Middelkerke ondersteunt daarmee de preventiecampagne van Stichting Brandwonden.


Extra toezicht op naleven vuurwerkverbod

In Vlaanderen is het verboden vuurwerk af te steken, voetzoekers en carbuurkanonnen te laten ontploffen en wensballonnen op te laten. De gemeente kan een uitzondering maken, maar dan moet dit ruim op tijd schriftelijk worden aangevraagd. In Leuven is dit jaar geen enkele vergunning uitgereikt voor het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarovergang. “De Leuvense politie zal dan ook een oogje in het zeil houden om ervoor te zorgen dat het nieuwe jaar goed kan worden ingezet zonder vuurwerk”, zegt perswoordvoerder Nicolas Del Piero van de Leuvense politie.


Wat verandert op 1 januari in Oostkamp?

Benny Proot Oostkamp gaat het nieuwejaar tegemoet.

Oostkamp Het nieuwejaar komteraan en dat gaat traditioneel gepaard metenkele veranderingen. Ook inOostkamp zijn rookmelders in 2020 verplicht in elke woning. Verder gaan de plaatselijke woonzorgcentra nauwsamenwerken. Hierondereen overzicht van de belangrijkste wijzigingen.


7 redenen waarom je beter niet zélf vuurwerk afschiet

Het stadsbestuur van Vilvoorde roept zijn inwoners op met oudjaar geen vuurwerk af te schieten. Opvallend: daarbij geeft het zelf zeven redenen waarom je die oproep maar beter navolgt.


Alexander Bauwens prijkt op kalender Stichting Brandwonden

Bijna een jaar geleden beleefden vier trouwe werknemers van de Oostrozebeekse ruimdienst Cannie de hel op aarde bij het ramen- en deurenbedrijf Pouleyn in Vichte. Eén dode en drie zwaargewonden, dat was de tol van een explosie en brand in een silo. Alexander Bauwens liep zware brandwonden op, maar kijkt hoopvol naar de toekomst. “Begin januari mag ik opnieuw aan de slag”, glundert hij.


10.000

Woningbranden per jaar

340.000

Steun aan patiënten

300

Preventie workshops per jaar