Barbecue

Inleiding

Meer dan de helft van de brandwonden ontstaat door het aanraken van de barbecue of de kooltjes, kinderen die tegen een barbecue aanlopen of een barbecue die omvalt. Afstand houden is dus van belang. De overige verbrandingen gebeuren vooral door vuur en vlammen, waarbij het verkeerd aanmaken van de barbecue de hoofdoorzaak is. (bron: Nederlandse Brandwondenstichting)

Voorbereiding

  • Plaats de barbecue op een goede, stevige, vlakke ondergrond.
  • Zet de barbecue nooit op een wankele (tuin)tafel
  • Zet de barbecue op een windvrije plaats.
  • Zet op de camping de barbecue ver van de tent af. Let op loshangende tentzeilen.
  • Plaats de barbecue niet te dicht bij tafellakens, parasols, tuinmeubels en struiken.
  • Rol de verlengkabel (van de elektrische BBQ) volledig af.

Goed begonnen is half gewonnen

De BBQ aanmaken

Veilige aanmaaktips

  • Gebruik nooit methanol, benzine, brandgel (brandpasta) of petroleum als aanmaakmiddel! Deze kunnen in combinatie met open vuur een steekvlam veroorzaken. De steekvlam kan zeer ernstige brandwonden veroorzaken. De vlam kan in de fles slaan (fles, waarmee de vloeistof op de barbecue wordt gegoten), zodat die ontploft.
  • Overgiet een brandende barbecue nooit met extra brandstof om aan te wakkeren.
  • Bruine aanmaakblokjes zijn milieuvriendelijk, onbeperkt houdbaar, reukloos en niet giftig. Plaats bruine aanmaakblokjes altijd bovenop en nooit onder houtskool of briketten. Zo is de juiste zuurstoftoevoer gegarandeerd.
  • Steek de breukzijde aan met een lange lucifer.
  • Wacht ± 20 minuten, dan is de barbecue gebruiksklaar.
  • Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.

Gas

  • Controleer de datum op de gasfles.
  • Controleer (eventueel met een beetje zeepsop) de gasslang regelmatig op gaatjes want na verloop van tijd wordt die poreus.
  • Zet de gasfles rechtop naast de barbecue.
  • Haal het deksel van de barbecue af voordat je hem aansteekt.
  • Steek de barbecue direct aan op het moment dat het gas wordt opengedraaid.

Elektrisch

  • Zet nooit een elektrische barbecue in de buurt van water/zwembad.
  • Leg het snoer zo min mogelijk in de looproute en laat het over de grond lopen. Bij struikelen kan de barbecue omvallen.

Maak de BBQ nooit aan met methanol of brandpasta.

Opgepast

  • Kleine kinderen die in de buurt en op ooghoogte van de BBQ staan, krijgen in geval van steekvlam, deze in hun gezicht
  • Wie bakt, drinkt NIET. Ook bij BBQ is er een BOB

Veilig barbecuen

  • Eén persoon bedient de barbecue en is verantwoordelijk.
  • Draag een linnen schort (NOOIT SYNTHETISCH) en handschoenen.
  • Gebruik spiezen met een houten handvat. Metalen handvatten kunnen lelijke brandwonden veroorzaken.
  • Gebruik vleestangen.
  • Prik niet in het vlees, dit spat en geeft extra vlammen.
  • Zorg ervoor dat er geen alcoholhoudende dranken in de buurt van de barbecue staan. Door de hitte kunnen de alcoholdampen ontvlammen.
  • Overgiet (om aan te wakkeren) een brandende barbecue nooit met extra brandstof.
  • Verplaats nooit een brandende barbecue.

Veilig barbecuen = afstand houden

Veilig opruimen

  • Houtskool blijft urenlang nagloeien, zorg ervoor dat alles goed dooft. Gebruik, indien nodig, zand of water bij het doven.
  • Hou er rekening mee dat zand de hitte niet wegneemt. Kooltjes blijven nadien nog urenlang gevaarlijk heet.
  • Verplaats nooit een nog warme barbecue.
  • Hou kinderen (en huisdieren) uit de buurt van de warme barbecue.
  • Ruim de as pas op als de barbecue helemaal afgekoeld is!
  • Draai de gaskraan bij een gasbarbecue dicht en zet de thermostaat uit.
  • Haal bij een elektrische barbecue de stekker uit het stopcontact als deze niet meer gebruikt wordt.

10.000

Woningbranden per dag

340.000

Steun aan patiënten

300

Preventie workshops per jaar