Apparaten

Kleine oorzaken, grote gevolgen

Vervuilde apparaten als de broodrooster, de friteuse, de stofzuiger en de vervuilde ‘vette’ dampkap zijn onveilig en vergroten de kans op brand. Maak jouw apparaten regelmatig schoon!

Droogkast

Maak de filter van de droogkast bij voorkeur na iedere wasbeurt (maximaal na drie wasbeurten) stofvrij. Heeft je droogkast een luchtafvoerslang? Maak dan ook die één keer per jaar stofvrij. Door een verstopte slang raakt de droger oververhit en kan brand ontstaan. Een droogkast moet ook eens in de vijf jaar van binnen grondig worden schoongemaakt. Laat dit karweitje over aan een vakman. De droogkast staat op de eerste plaats van elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat hete lucht en stof een 'ideale' combinatie vormen! De kans dat in wasautomaten brand ontstaat is een stuk kleiner, maar niet uitgesloten. Laat de droogkast liever niet draaien als je niet thuis bent.

TV

Zet de TV helemaal uit (niet op stand-by) als er niemand naar kijkt. In een televisietoestel worden bepaalde onderdelen heet als het aanstaat. Ook wanneer het toestel op stand by staat, blijven onderdelen warm. Het zal je verbazen hoeveel stof zich kan ophopen in een televisietoestel. De combinatie warmte en stof heeft al tot menige tv-brand geleid. In moderne tv-toestellen zal niet snel brand ontstaan. Het risico is het grootst bij toestellen die naar de kinder- of studentenkamer zijn verhuisd, nadat voor de huiskamer een nieuw toestel is aangeschaft. Video- en geluidsapparatuur kan je meestal niet helemaal uitschakelen. Daarover hoef je je niet ongerust te maken. Het risico dat in dit soort apparaten brand zal ontstaan is bijna uitgesloten.

Zet de TV helemaal uit wanneer niemand kijkt.

 • Zet jouw TV uit in geval van onweer en bliksem
 • Trek de stekker uit het stopcontact
 • Trek de stekker van de antenne uit
 • Bij oudere TV toestellen bestaat de kans op implosiegevaar

Friteuse

 • Hou kinderen altijd uit de buurt van een warme friteuse. Wees zelf uiterst voorzichtig.
 • Kies voor een ingebouwde friteuse. Omstoten is dan onmogelijk.
 • Laat de friteuse afkoelen vooraleer je ze verplaatst.
 • Controleer of de warmte zich niet doorzet op de handvaten.
 • Vat de friteuse toch vuur, dek ze dan af met het deksel, een vochtige doek of een blusdeken. Wacht tot zij helemaal afgekoeld is. Gooi nooit water op het vuur!

Best is een ingebouwde friteuse; giet nooit water over een brandende friteuse!

Halogeenverlichting

Zorg ervoor dat halogeenlampjes niet te dicht in de buurt van gordijnen en meubels worden geplaatst. Door langdurige verhitting kunnen die spontaan in brand vliegen. Bij inbouw in een verlaagd plafond moet de warmte goed weg kunnen. Er moet dus voldoende ruimte zijn tussen plafond en verlaagd plafond. Informeer bij de aanschaf van inbouwspots of zij wel geschikt zijn om in te bouwen in een houten of kunststof plafond.

Halogeenlampjes op afstand van gordijnen

Verlengsnoer/stekkerdozen

Een opgerold snoer in een haspel wordt warm onder spanning, waardoor het isolatiemateriaal smelt. Kortsluiting is zeker het gevolg en in veel gevallen ook brand. Deze gaat gepaard met een enorme rookontwikkeling, die veel schade kan aanrichten. Grote stroomverbruikers zoals elektrische friteuses of elektrische kacheltjes kan je beter rechtstreeks op een stopcontact dan op een kabelhaspel of stekkerdoos aansluiten. Zo voorkom je overbelasting, kortsluiting en de kans op brand. Let op het beschreven maximum aantal watts van de kabel. Blijf daar altijd ruim onder.

Een verlengkabel wordt altijd volledig uitgerold

Microgolfoven

Gebruik de microgolfoven uitsluitend voor het bereiden of verwarmen van voedsel of drank. Het verwarmen of drogen van ander materiaal dan voedsel levert brandgevaar op. Stel de juiste bereidingstijd in. Indien je een microgolfoven instelt op enkele minuten in plaats van enkele seconden, kan brand het gevolg zijn. Wees extra voorzichtig met vloeistoffen. De ovenschaal behoudt een normale temperatuur, terwijl de inhoud al op kookpunt is. Zomaar een tasje soep drinken, kan soms verstrekkende gevolgen hebben.

Wees extra voorzichtig met vloeistoffen die uit de microgolfoven komen

Dranken voor de baby worden uitgeprobeerd op de binnenkant van de pols.

Elektrische deken

Test een elektrische deken wanneer je dat voor de eerste keer in het seizoen gaat gebruiken. Als een elektrische deken de hele zomer opgerold of opgevouwen in een kast heeft gelegen kan de bedrading beschadigd zijn. Daardoor kan kortsluiting en/of brand ontstaan. Gebruik een elektrische deken alleen als het helemaal opengevouwen is.

Testen voor gebruik

Dampkap

 • Maak minimaal één keer per drie maanden de vetfilter van de dampkap schoon en/of vervang hem. Op die manier voorkom je ophoping van vetten die gemakkelijk kunnen ontvlammen.
 • Bij een vlam in de pan of bij intensief gebruik van het kooktoestel kan de hele dampkap in brand raken. Menige keuken is hierdoor volledig uitgebrand.
 • Flambeer nooit gerechten onder de dampkap.

Om de drie maanden vetfilter kuisen/vervangen

Inbouwapparatuur

Fan

Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden als je elektrische apparaten inbouwt. In elk apparaat ontstaat warmte. Hou daarmee rekening als je een TV, versterker, videorecorder, PC, oven, microgolf of halogeenspotjes inbouwt. Onvoldoende ventilatie veroorzaakt oververhitting en daarmee de kans op brand.

Inbouwapparatuur: voorzie voldoende ventilatie

10.000

Woningbranden per jaar

340.000

Steun aan patiënten

300

Preventie workshops per jaar