Andere ernstige brandwonden

Andere ernstige brandwonden

Op het gebied van eerste hulp bij dieren zijn er verschillende oorzaken die ernstige brandwonden bij een dier kunnen veroorzaken. Afhankelijk van de aangetroffen situaties zijn de uit te voeren eerste hulp acties verschillend:

Chemische brandwonde met projectie op de huid

Bij dit soort brandwonden is het noodzakelijk om zo snel mogelijk te handelen door alle delen van het lichaam die door de chemicaliën zijn aangetast, met water te besproeien. De zone moet minimaal 20 minuten worden bewaterd met matig warm water onder lage druk.

Brandwonde met chemische vloeistof die in het oog spat

Bij oogverbrandingen moet het aangedane oog grondig worden gespoeld, waarbij het indien mogelijk open moet worden gehouden om een betere doorloop van water mogelijk te maken. Let er bij dit type spoeling op dat er geen water in het andere oog terecht komt.

Interne verbranding door inslikken

Als het dier een chemische stof heeft ingenomen, spreekt men van vergiftiging bij een hond of een kat. Inslikken van dit type product kan direct brandwonden in het lichaam veroorzaken.

In deze situatie is het belangrijk om niet te proberen het dier te laten braken of zelfs iets te drinken te geven. Het meest ideaal is om de verpakking van het ingenomen product te vinden en zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Elektrische brandwonde

Shutterstock 41998516

Als uw hond of kat wordt geëlektrocuteerd, kan dit leiden tot ernstige brandwonden met inwendige schade. In deze situatie moet u eerst het risico van een nieuwe elektrische schok uitsluiten voordat u de verbrande zone met water besproeit.

Dan moet u dringend de dierenarts bellen en de instructies opvolgen die hij u zal geven.

10.000

Woningbranden per jaar

340.000

Steun aan patiënten

300

Preventie workshops per jaar