Lichamelijke activiteiten & sport

Voorzichtig maar zeker kunt u uw dagelijkse activiteiten hervatten (werk, schoonmaak, ...)

Overweeg een beroep te doen op gespecialiseerde verenigingen als uw toestand u niet langer toestaat om de activiteit waar u van houdt te beoefenen (Handisport, Leg's go, CARA voor het aangepaste rijbewijs).

Sport is een manier om je lichaam beter te kennen, te waarderen en voor je lichaam te zorgen. Voor een persoon die verbrand is, is het nog belangrijker om zich zijn lichaam terug eigen te maken na het doorgemaakte trauma.

Sport en het litteken

Tegenwoordig is het nog steeds moeilijk om algemeen advies te geven over de hervatting van een sport, omdat het zal afhangen van waar je bent verbrand, evenals je genezing. Zolang de huid niet volledig is genezen, kunnen uw fysieke vermogens enigszins geremd zijn. Littekens hebben gemiddeld twee jaar tijd nodig om zich te stabiliseren en het hervatten van sport moet geval per geval worden onderzocht.

Basisvoorwaarden vereisen dat de draden zijn verwijderd, dat het litteken goed dicht is, om uw lichaam te laten zweten. Het is ook raadzaam om het litteken regelmatig af te vegen om het niet vochtig te houden. Je huid is nog kwetsbaar en kan opengaan op plaatsen waar transpiratie inweking veroorzaakt.

Toch is het belangrijk om in beweging te blijven en zoveel mogelijk onafhankelijk te leven.

De musculaire en psychologische voordelen

Wanneer alle littekens zijn gestabiliseerd, is het raadzaam om te sporten, met toestemming van uw chirurg en uw fysiotherapeut (kinesist). Als algemene regel geldt dat een snelle hervatting van werk- en sportactiviteiten uw mentale en fysieke herstel verbetert en u helpt uw ​​littekens te accepteren.

Hierdoor kunt u aan uw silhouet werken, vaak aangepast door de verschillende operaties en zo uw lichaam en zijn vormen terugwinnen. Vaak lijkt je lichaam te eng, en door te rekken en spiermassa te verkrijgen, kun je deze onaangename sensaties verminderen.

Sportideeën voor het hervatten

Vermijd in het begin gewelddadige en uitputtende sporten, om je lichaam zacht te behandelen. Sport met repetitieve acties moeten ook worden vermeden omdat ze de huid samentrekken in plaats van deze te ontspannen.

 • Wandelen
  Wandelen is een zachte, goedkope sport die je alleen of met anderen kunt doen. Hiermee kunt u de sport hervatten in het gewenste kader. Deze activiteit, eenvoudig genoeg om dagelijks toe te passen, kalmeert depressie volgens een studie uitgevoerd door het tijdschrift Mental Health and Physical Activity. Hervat geleidelijk uw activiteiten en kies in plaats daarvan voor wandelen aan het begin van uw herstel.
 • Yoga
  Yoga is een sport die beroep doet op een reeks spieren ​​door een symmetrie te volgen, om het lichaam te strekken en dynamiek te geven op het energetische niveau. Je fysieke handicap verbruikt veel energie, dus het is belangrijk om het te regenereren. Geen zorgen, zelfs als je de houdingen niet helemaal kunt uitvoeren, is het energetische werk van het onderliggende lichaam toch gedaan. Bovendien kun je met yoga aan je ademhaling werken en stressvolle situaties controleren.
 • Fiets
  Of het nu gaat om een ​​ritje of als transportmiddel, fietsen is een uitstekende sport voor ademhaling en circulatie. Hierdoor kun je bewegen terwijl je in je bubbel blijft, goed doen voor je lichaam en je geest ventileren.
 • Zwemmen
  Zwemmen oefent de gewrichten en spieren uit en verbetert zo de mobiliteit van de armen en benen. Het is een echte stap in het wennen aan de blikken van de anderen. Misschien kunt u tijdens spabehandelingen het plezier van water herontdekken en kunt eraan wennen om u te vertonen in zwemkleding zonder te worden aangevallen door blikken.

10.000

Woningbranden per jaar

340.000

Steun aan patiënten

300

Preventie workshops per jaar