De plant berenklauw is momenteel volop in opmars is het Brussels Gewest. De stichting Brandwonden waarschuwt voor het giftig sap.

De Stichting Brandwonden heeft een waarschuwing verspreid voor de plant berenklauw, die momenteel volop in opmars is het Brussels Gewest. De plant bevat een giftig sap dat brandwonden kan veroorzaken, zo blijkt uit een mededeling van de stichting.

In België bestaan er twee soorten berenklauwen, de reuzenberenklauw en de gewone of inlandse berenklauw. De reuzenberenklauw wordt 5 meter hoog en heeft tussen juli en september witte bloemschermen met een diameter van 50 cm tot 1 meter. De enorme bladeren zijn behaard en de stengel is roodgevlekt. De gewone berenklauw heeft geen rode vlekken op de stengel en wordt tot 2 meter hoog.

De plant, die vooral in wegbermen en in verwaarloosde tuinen en bossen wordt aangetroffen, is vooral langs de Brusselse ring aan een opmars bezig.

Brandwonden

De Stichting Brandwonden raadt nu aan om de plant niet aan te raken, omdat berenklauw een giftig sap bevat. Zeker voor kinderen is er waakzaamheid geboden. Als de plant in de omgeving groeit van kinderspeelplaatsen, wordt aangeraden om aan de groendienst van de gemeente te vragen om de reuzenberenklauw te laten weghalen.

Die maatregelen worden nodig geacht omdat berenklauw brandwonden kan veroorzaken. Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. De letsels genezen pas na 1 à 2 weken.

Bron: Knack

Stichting Brandwonden waarschuwt voor gevaren berenklauw

10.000

Woningbranden per jaar

340.000

Steun aan patiënten

300

Preventie workshops per jaar