In geval van brand

Een goede voorbereiding is de beste bescherming

Shutterstock 129472175

Stel voor u en uw gezin een actieplan op dat toepasbaar is in geval van brand en neem de nodige voorbereidende maatregelen voor de uitvoering ervan. Denk in dit verband ook aan de redding van uw huisdier. Het is essentieel dat alle andere leden van uw gezin in die zin worden geïnformeerd en voorbereid. Breng uzelf in geval van nood in elk geval eerst in veiligheid. Een goede voorbereiding vergroot de kans aanzienlijk dat uw huisdier er zonder schrammetje uit komt.

Laat uw dier wennen aan zijn transportbox

Shutterstock 1070158811

Bij brand moet u snel handelen. Het is daarom belangrijk dat kleine dieren zoals katten of vogels gewend zijn aan hun vervoersbox. Als u het alleen gebruikt om naar de dierenarts te gaan, zal uw huisdier het in de eerste plaats associëren met gevaar. Laat de vervoersbox achter in de ruimte waar uw huisdier tijd doorbrengt. U kunt er ook af en toe wat lekkers in laten vallen, zodat uw huisdier eraan went en het voorwerp niet meer als een bedreiging ziet. In geval van nood is het dan snel klaar om vervoerd te worden.

Een noodzak voorbereiden

Het is aanbevolen om een tas met de essentiële spullen van uw huisdier klaar te maken, zodat u ze allemaal tegelijk kunt meenemen. Als iemand u helpt, kan deze met de tas snel alle informatie hebben die nodig is over uw dier. Bewaar deze tas op een snel bereikbare plaats. Plaats bij voorkeur zowel de hondenriem, halsband en vervoersbox ernaast. De tas moet het volgende bevatten:

  • Vaccinatieboekje met foto. Als u meerdere huisdieren heeft, zijn foto's handig om ze van elkaar te onderscheiden.
  • Informatie over de bijzonderheden van uw huisdier (karaktereigenschappen, voorkeuren, favoriete schuilplaats)
  • Informatie over de gezondheidsstatus, bijv. mogelijke allergieën, voedselintoleranties, evenals, indien nodig, de voorgeschreven medicijnen met de bijbehorende doseringen. Geef ook aan waar u de medicijnen bewaart.
  • Naam en adres dierenarts
  • Adressen van andere dierenartsen of klinieken met 24-uurs spoeddienst
  • Bepaalde voedselrantsoenen
  • Essentiële items, bijv. kom, halsband, riem, deken, speelgoed of muilkorf

10.000

Woningbranden per jaar

340.000

Steun aan patiënten

300

Preventie workshops per jaar