Actueel


Donkergekleurde bekleding warmt op tot 70 graden

Kinderzitjes in donkere kleuren kunnen lelijke brandwonden veroorzaken wanneer de auto in de zon staat, waarschuwt de Oostenrijkse automobielclub.
'Als het kinderzitje bekleed is met donkere kunststof, kan de temperatuur ervan tot 70 graden oplopen', zegt Thomas Stix, technisch specialist van de Oostenrijkse automobielclub ÖAMTC. Bij veel kindjes kan dat tot lelijke brandwonden leiden. Daarom raadt hij ouders aan om de auto altijd in de schaduw te parkeren. Als dat niet mogelijk is, leggen ze het best een lichtgekleurde hoes of deken op het kinderzitje. 'Als je die hoes of deken eerst vochtig maakt, kan dat ook helpen om de opwarming af te remmen', zegt Stix.

Beter nog is het om bij de aankoop al rekening te houden met de opwarming van het kinderzitje. 'Let er vooral op dat de stof het hele stoeltje bekleedt, zodat het kindje nooit rechtstreeks in aanraking komt met plastic of metalen delen, want die verhitten nog sneller. Lichtgekleurde stoffen warmen minder snel op, dus waarom voor donkere kiezen?' Zelf een hoes maken om in het zitje te leggen mag volgens Stix niet: elke verandering aan het kinderzitje kan de veiligheid ervan in het gedrang brengen, bijvoorbeeld omdat de gordel daardoor minder goed past, of omdat het stoeltje dan minder steun biedt aan het kind.

Stix raadt ouders ook aan om de kinderen met licht katoen te kleden, want de bekleding van het stoeltje doet het kind zo al sneller zweten dan volwassenen. Zelfs bij de ergste hitte moet de gordel veiligheidshalve toch vastgeklikt blijven. Een raampje openlaten is volgens Stix een slecht idee: daardoor kan het kind een verkoudheid oplopen.

<< back